Hoe maak ik slim gebruik van een 404-pagina?

Websitebezoekers kunnen op verschillende manieren op jouw website terechtkomen. Wanneer een websitebezoeker een link naar jouw website verkeerd heeft ingevuld of een onderdeel mist, kom je op een 404-pagina terecht. Het doel van deze pagina is te voorkomen dat de websitebezoeker weg klikt en hij/zij alsnog naar de juiste pagina te leiden. Hoe maak ik op een goede manier gebruik van een 404-pagina?

 

𝐎𝐞𝐩𝐬, 𝐩𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐯𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧. 𝐙𝐨 𝐦𝐚𝐚𝐤 𝐣𝐞 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐚𝐚𝐥 𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤 𝐯𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝟒𝟎𝟒-𝐩𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚!

 

Het is niet te vermijden dat websitebezoekers soms op een 404-pagina stuiten. Daarom is het belangrijk dat jouw 404-pagina goed is ingericht. Leg uit waarom bezoekers hier terecht zijn gekomen en help de bezoeker verder, zodat er toch een goede ervaring uit voortkomt. Dit kan onder andere door:

✔… de bezoeker alsnog te helpen vinden wat hij zocht. Licht bijvoorbeeld de zoekfunctie of FAQ uit op deze pagina.

✔… alternatieve hulp te bieden. Plaats bijvoorbeeld een contactformulier en contactgegevens. Zo hoeft de bezoeker niet zelf met je website te gaan worstelen op zoek naar de informatie, maar kan hij rechtstreeks om hulp vragen.

✔… de bezoeker de weg te wijzen. Plaats bijvoorbeeld buttons om snel terug te keren naar de voorgaande pagina of de homepage. Een andere optie is om het menu of de sitemap weer te geven.

✔… de bezoeker alsnog een leuke ervaring te geven. Deel bijvoorbeeld tips, tricks, weetjes of iets grappigs.