De archetypen schepper, heerser en verzorger in merkidentiteit

In ons eerdere artikel “Hoe je met archetypen een sterke merkpersoonlijkheid neerzet” lees je hoe de archetypen van Jung je helpen om je merk onderscheidend te positioneren.

De 12 archetypen van Jung zijn in te delen in vier kwadranten, namelijk: orde, vrijheid, ego en sociaal. Ieder kwadrant heeft drie archetypen die ieder een persoonlijkheid vertegenwoordigen.

In dit tweede artikel gaan we dieper in op het eerste kwadrant van de archetypen van Jung, namelijk: “orde.” Binnen dit kwadrant vallen de archetypen schepper, heerser en verzorger. Deze archetypen bieden merken de mogelijkheid om structuur, stabiliteit en betrouwbaarheid uit te stralen. Het kwadrant “orde” symboliseert het geven van structuur aan de wereld.

Header-Martijn-Merkidentiteit-Blog-Liggend

De schepper: innovatie en creativiteit

Het archetype van de schepper staat voor de kracht van innovatie en creativiteit. Merken die zich positioneren als de schepper leggen de nadruk op originaliteit en het creëren van nieuwe mogelijkheden. Ze hebben een passie voor het ontwikkelen van unieke producten of diensten die de wereld kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Apple en LEGO, die bekend staan om hun creativiteit en het creëren van producten die grenzen verleggen. Past het archetype Schepper in je merkidentiteit? Dan is het belangrijk om ruimte te bieden voor creativiteit en experimenteren. Dit uit zich onder andere in productontwikkeling, design, marketingcampagnes en zelfs de bedrijfscultuur. Door de nadruk te leggen op innovatie en het bevorderen van creativiteit, kan je merk zich onderscheiden en een sterke positie innemen in de markt.

Merkwaarden die hier bijvoorbeeld goed bij passen zijn: innovatief, creatief, authentiek, verrassend, expressief.

De heerser: autoriteit en verantwoordelijkheid

Het archetype van de heerser staat voor autoriteit, leiderschap en verantwoordelijkheid. Merken die de heerser als uitgangspunt nemen in hun merkidentiteit, streven naar het geven van een gevoel van macht, controle en betrouwbaarheid. Ze willen hun markt domineren en als autoriteit worden erkend. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Rolex en Mercedes-Benz, die hun positie als leiders in hun markt hebben ingenomen. Voor jouw merk als heerser moet je streven naar excellentie in alles wat je doet en je klanten een gevoel van vertrouwen en betrouwbaarheid bieden. Dit bereik je onder meer door hoogwaardige producten en diensten te leveren en sterke merkwaarden uit te dragen. Merkwaarden die hier bijvoorbeeld goed bij passen zijn: leiderschap, autoriteit, controle, stabiliteit, prestige.

De verzorger: empathie en dienstbaarheid

Het archetype verzorger vertegenwoordigt empathie, dienstbaarheid en zorgzaamheid. Merken die de verzorger in hun merkidentiteit omarmen, willen een emotionele verbinding tot stand brengen met hun doelgroep. Ze zijn servicegericht en bieden ondersteuning aan hun klanten. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Dove en Johnson & Johnson, die zich richten op het verbeteren van het welzijn en het vervullen van de behoeften van hun klanten. Wil je als verzorger ervaren worden, dan is het belangrijk om service, klantgerichtheid en empathie centraal te stellen. Je moet begrijpen wat je klanten nodig hebben en hoe je kan bijdragen aan hun welzijn. Door authentieke en zinvolle verbindingen te creëren, kun je een loyale klantenbasis en een positieve reputatie opbouwen.

Merkwaarden die hier bijvoorbeeld goed bij passen zijn: zorgzaam, betrouwbaar, behulpzaam, empathisch, harmonie.

Conclusie en vervolg

Het eerste kwadrant, orde, biedt merken de mogelijkheid om structuur, stabiliteit en betrouwbaarheid te communiceren. De archetypen schepper, heerser en verzorger stellen merken in staat om innovatie, autoriteit en empathie in hun merkidentiteit te integreren. Door deze archetypen te begrijpen en toe te passen, kiest een merk een duidelijke positionering en creëert het een diepe verbinding met de doelgroep.

In het volgende artikel gaan we dieper in op het tweede kwadrant: vrijheid. We gaan de archetypen onschuldige, wijze en ontdekker verkennen en de toepassing in merkidentiteit bespreken. Blijf op de hoogte om te ontdekken hoe deze archetypen jouw merk kunnen inspireren en helpen om een sterke merkidentiteit te creëren. Lees onze blogs of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!